Huh, Hypoallergeen?

Gepubliceerd op 3 september 2023 om 13:08

Een gezond, gelukkig en liefdevol leven voor onze honden - ook met allergie(ën).

Als je door mijn webshop bladert kom je steeds dezelfde benamingen tegen: natuurlijk, veggie (vegetarisch en fruit), hypoallergeen, graanvrij en glutenvrij. Het assortiment van Luna’s barn is namelijk specifiek en met zorg uitgezocht op ingrediënten waar honden met allergieën wél tegen kunnen.

 

Brrr, er is niks zo vervelend als jeuk! Honden kunnen daar net zo'n last van hebben als wij. Mijn hondje Luna heeft last van voedsel- en omgevingsallergieën en krabt gerust de hele dag door als ze niet de juiste voeding, snacks en verzorging krijgt.

 

Voedselallergie, wat is dat eigenlijk?

Als jouw viervoeter een reactie heeft op bepaalde eiwitten, dan wordt dit een voedselallergie genoemd. Honden reageren meestal op dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld kip en rund. Maar bepaalde gluten uit granen kunnen ook een reactie veroorzaken. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten: tarwe, maïs, gerst, rijst, rogge en haver.

 

Als je hond gevoelig of allergisch is voor bepaalde eiwitten, hoeft dat niet te betekenen dat dit een allergie is voor álle eiwitten. Daarom is een voedselallergie erg lastig om uit te pluizen, neem dat maar van mij aan. Onze zoektocht is lang en soms frustrerend, maar zoals ik in een eerdere blog heb geschreven, we komen iedere keer een stapje dichter bij een fijner leven voor Luna. 

 

Een allergie is niet per se of altijd hetzelfde als een overgevoeligheid of intolerantie. Raadpleeg altijd je dierenarts als je twijfelt waar jouw hond last van heeft.

 


Wat merk je bij een hond met allergieën?

Jeuk, jeuk en… nog eens jeuk. Dit is de voornaamste klacht die je ziet bij honden en deze klacht kan over het hele lichaam tot uiting komen. Als jouw hond jeuk heeft dan zal deze zich krabben, likken of gaan schuren (tegen bijvoorbeeld de rand van de bank). De jeuk of reactie kan ervoor zorgen dat er wondjes, kale plekken, schilfers of roodheid ontstaat. Ook kan de huid doffer of juist vettig worden. Het kan ook voorkomen dat jouw hond last heeft van de maag en darmen of andere ontstekingen aan het lichaam. Al met al dus geen pretje voor jouw lieve viervoeter.

 

En hoe zit het met een omgevingsallergie?

Jouw viervoeter kan ook allergisch zijn voor onder andere grassen, pollen of huisstofmijt. Dit wordt een ‘Atopie’ genoemd (een erfelijke huidziekte - overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving). Dit kan in principe geen kwaad, het is vooral vervelend voor jouw hond, ook bij deze allergievorm heeft jouw maatje namelijk last van jeuk. Er wordt met name gekrabd aan de oren, de poten (tussen de tenen) en de snuit. Je kan dit vergelijken met hooikoorts bij de mens.

 


Hoe ga ik met Luna’s allergieën om?

Luna en ik zijn op advies van mijn dierenarts begin 2022 gaan werken met een eliminatiedieet. Ze krijgt twee keer per dag hypoallergenic voeding (brokken of blikvoer), aangevuld met lekkere snacks van paard, geit, fruit of groenten. Ik geef zelf altijd voor minimaal 3 á 4 weken dezelfde snack-soort, dus óf paard, óf fruit, etc. In een hypoallergeen dieet zit maar één eiwitbron of vleessoort.

 

Daarnaast geef ik Luna op advies van mijn dierenarts medicijnen (Cytopoint en Apoquel) om de seizoenen waarop de grassen en pollen erg aanwezig zijn voor haar draaglijker te maken. Volgend jaar kijken we verder naar de mogelijkheden voor immunotherapie.

 

En, een héél, héél belangrijk ingrediënt wat niet mag ontbreken: liefde! Luna zit namelijk niet altijd lekker in haar vel door al deze perikelen, wat ik mezelf heel goed kan voorstellen. Op dagen dat ik merk dat de jeuk toch de overhand neemt, speel ik langer en vaker met haar omdat ze hier mega blij van wordt, en knuffelen we extra veel samen op de bank.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.