3 redenen waarom de vachtverzorging van jouw hond belangrijk is

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 12:31

De huid en vacht van jouw hond speelt een grote rol in de algehele gezondheid. De vacht en huid beschermen jouw maatje namelijk tegen onder andere ziekteverwekkers, uitdroging en regelt de temperatuur. Daarom is het erg belangrijk dat de huid en vacht van jouw hond de juiste aandacht krijgt.

1 Een schone en glanzende vacht

Regelmatig wassen en goed onderhouden van de vacht biedt vele voordelen. Wassen met de juiste shampoo en conditioner zorgt voor een schone, glanzende (en lekker ruikende) vacht. Ook voorkom je op deze manier klitten en viltvorming. Vooral honden met een lange of dikke vacht zijn gevoeliger voor klitvorming. Borstelen helpt hierbij ook. Het borstelen van de vacht stimuleert bovendien de doorbloeding en de productie van natuurlijke oliën, wat resulteert in een glanzende en gezonde vacht.

2 Een gezonde vacht

Regelmatig wassen en borstelen helpt niet alleen om de vacht schoon en glanzend te houden, maar voorkomt ook huidproblemen en ongemakken. De vacht van je hond speelt een cruciale rol in de bescherming tegen bijvoorbeeld infecties. Regelmatig wassen helpt bij het verwijderen van vuil, stof en allergenen die zich in de vacht ophopen. Dit voorkomt huidirritaties en mogelijke infecties. Bijvoorbeeld met Zilvershampoo van Lila Loves It. deze shampoo kalmeert een gestreste vacht.

3 Een frisse vacht

Jouw maatje kan, net als wij, geuren opnemen en ontwikkelen. Regelmatig wassen met een shampoo geschikt voor de vacht van jouw hond helpt vieze geuren te voorkomen of verminderen, waardoor je hond fris blijft ruiken. 

Speciale zorg voor honden met allergieën

Honden met allergieën hebben extra aandacht nodig als het gaat om de verzorging van hun huid en vacht. Het gebruik van een speciale shampoo, zoals die van Lila Loves It of Duvo+, is essentieel om irritaties te voorkomen en kan een groot verschil maken.

Nadia vertelt

Voor Luna gebruik ik de Sensitive shampoo van Lila Loves It. Deze shampoo is hypoallergeen, mild en bevat natuurlijke ingrediënten die de gevoelige huid van Luna kalmeren en voeden. Als ik haar niet regelmatig was, dan merk ik snel dat de jeuk door haar Atopie en Voedingsallergie erger wordt. Ik krijg ook regelmatig complimenten over hoe gezond en glanzend haar vacht eruit ziet. 

 

Luna vertelt

Mama heeft gelijk! Al wil ik dit natuurlijk niet toegeven, want ik vind gewassen worden he-le-maal niet leuk… Water vind ik namelijk eng. Maar als ik niet word gewassen, dan gaan mijn mooie krullen erg klitten en dat doet pijn. Tijdens het wassen maak ik zielige geluidjes en probeer ik steeds te ontsnappen uit de douchecabine. Ook al is het nodig, ik maak het mama graag lastig, hi hi hi.

Ik vind het ook heel erg leuk om buiten te spelen, achter vogels aan te rennen en om te rollen door verse poep. De geur is dan soms niet te harden en dan gniffel ik omdat mama bijna over haar nek gaat. Maar wie het laatst lacht… Want dan moet ik natuurlijk wéér worden gewassen.

Vachtverzorging van puppy’s

Vergeet niet dat ook je puppy baat heeft bij vachtverzorging voor een gezonde start. Puppy’s hebben een delicate huid en vacht die extra zorg nodig hebben. Je kunt de vacht verzorgen met een milde shampoo, zoals Hownds’ Playful Pup, om ervoor te zorgen dat je puppy schoon blijft zonder de huid te irriteren. Het regelmatig wassen van je puppy helpt om te wennen aan een verzorgingsroutine, wat het op de lange termijn makkelijker kan maken.

Niet wassen, wel lekker ruiken?

Wil je de vacht van jouw hond niet (te vaak) wassen, maar wel een lekker ruikende viervoeter in huis? Dan kun je gebruik te maken van verfrissende sprays en parfum (zónder alcohol, parabenen, zeep en kleurstoffen):

Luna (de deugniet) vertelt

Het is extra leuk om weg te rennen als mama met mijn spray komt aanzetten. Ik stink liever, dat is toch véééél leuker!

Zorg goed voor de vacht van je hond en je zult merken dat ze zich beter voelen én er beter uitzien. Let hierbij goed op het type vacht van jouw hond, zodat je de juiste keuzes maakt. Twijfel je over wat de juiste producten zijn of routine voor jouw hond? Raadpleeg dan altijd een dierenarts of trimsalon.